Nyheter

Vanligt med hatbrott och våld mot romer som tigger i Malmö

Fler än hälften, 56 procent, av de romer som tigger i Malmö har utsatts för hatbrott. Det visar en kartläggning som Skånes stadsmission och Civil rights defenders gjort inom ramen för ett tvåårigt projekt för att motverka hatbrott mot romer.

Projektkoordinatorn Adriana Holmberg Milea berättar för SVT Nyheter att även våld förekommer. En fjärdedel av de som medverkat i projektet uppger att de utsatts för fysiska attacker. Att nå dem har varit svårt, då misstron och uppgivenheten kan vara stor i gruppen.

– De tycks internalisera bilden det omgivande samhället har av dem som mindre värda. Det är väldigt tråkigt och vi jobbar mycket ute på gatorna för att förklara att detta är något de inte ska acceptera. Vi vill se att fler anmäler hatbrott och att brotten faktiskt utreds, säger Adriana Holmberg Milea till SVT Nyheter.

För att stävja hatbrotten anser Holmberg Milea att svenska myndigheter måste börja romernas rättigheter som EU-medborgare till en skälig levnadsnivå. Hon ser också skäl att utvidga definitionen av hatbrott så att även övergrepp mot den som är hemlös eller tigger, omfattas. Detta då det ofta är svårt att bevisa att kränkningarna beror på att de utsatta är romer. Färdiga förslag presenteras först i projektets slutrapport 2020.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV