Vänsterpartiet kräver särskilt boende för hbtq-flyktingar

I samband med Stockholm pride har Vänsterpartiet uppmärksammat att Sverige tillämpar en rasistisk flyktingpolitik mot hbtq-flyktingar som slår mot de mest utsatta. I ett pressmeddelande konstaterar partiet att de flesta vill leva i ett samhälle som respekterar mänskliga rättigheter, samtidigt som hbtq-personer på flykt skickas tillbaka till förtryckande länder som de lyckats lämna.

– Jag har tryggheten att komma från ett land där jag inte förföljs på grund av vem jag älskar. Så är det inte för alla. Vi måste förbättra för hbtq-flyktingar, dom drabbas extra hårt av den osolidariska flyktingpolitiken, säger Malin Björk, talesperson i hbtq-frågor för Vänsterpartiet, EU-parlamentariker och vice ordförande för EU-parlamentets tvärpolitiska hbtq-grupp.

Den lagstiftning regeringen presenterades som tillfällig men nu förlängts av en majoritet i riksdagen urholkar asylrätten och gör prövningen osäker för hbtq-flyktingar, enligt Vänsterpartiet men också partipolitiskt obundna RFSL.

– När handläggare får krav på sig att neka fler människor asyl blir det svårare för hbtq-personer att bevisa att de faktiskt är förföljda för att de är hbtq-personer, eller att de är hbtq-personer överhuvudtaget. Bevisbördan läggs på den asylsökande och trovärdighetsbedömningarna är ofta helt felaktiga och orimliga, säger Malin Björk.

Vänsterpartiet kräver att:

  1. Migrationsverket ska kunna erbjuda särskilda asylboenden för hbtq-personer.

  2. Migrationsverket ska kunna erbjuda tolkar med hbtq-kompetens.

  3. Skapa en mer enhetlig rättstillämpning hos Migrationsverket och vidta kompetenshöjande åtgärder i hbtq-frågor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV