Väpnade konflikten i Colombia förvärrade rådande orättvisor

Vi hade inget med det här kriget att göra, men vi gick sannerligen igenom det.

Kriget var förödande för våra kroppar, våra liv, vårt sätt att leva, och vårt land.

Vi förlorade vår frihet i vad som en gång var en plats av glädje, säkerhet och fred.

Vi drabbades av många olika svårigheter på grund av det extrema våld vi mötte. Vi har rätt till kompensation.

Citaten kommer från några av rösterna i den rapport som kvinnorättsorganisationen Women’s link worldwide och Asom, en sammanslutning av kvinnor med afrikanskt ursprung i norra Cauca-regionen, överlämnat till Colombias sanningskommission.

Rapportens metod och analys utvecklades i samarbete mellan de båda organisationerna, och utgår från ett intersektionellt perspektiv. Studien visar hur väpnade aktörer upprätthållit rasism, könsdiskriminering och klassorättvisor i ett mansdominerat samhälle med redan begränsade möjligheter för svarta kvinnor. Därigenom förvärrade den väpnade konflikten rådande ojämlikhet.

Förutom rapporten Modiga röster, kommer sex representativa fall att presenteras för sanningskommissionen, som tillsattes efter att fredsavtalet undertecknats.

”Mycket har sagts och skrivits om konflikten i norra Cauca, men regionsens svarta kvinnors röster har fortfarande inte hörts. Detta trots att kriget drabbade kvinnor oproportionerligt och specifikt, särskilt de kvinnor som tillhör etniska minoriteter”, konstaterar Women’s link worldwide.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV