Startsida - Nyheter

Växande behov av volontärer till Unizons jourer

Sju av tio kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer inom Unizon välkomnar nya ideellt engagerade som tillsammans med anställda kan ”stötta, skydda, förebygga och påverka för ett jämställdt samhälle fritt från våld”.

Unizon samlar över 100 jourer i Sverige, och i en ny enkät bland dem uppger sex av tio dem uppger att behovet av volontärer är större i år en tidigare år.

Kvinnojouren Moa i Eskilstuna har flyttat och fördubblat sin verksamhet. Och det är flera av jourerna som växer, bland dem Kvinnohuset Örebro: ”Under förra året flyttade vi till ett större hus och därmed blev verksamheten större. Volontärerna är otroligt uppskattade, av både personal och kvinnor, och vi har alltid behov av drivna och engagerade krafter.”

Allt fler skolor efterfrågar jourernas unika kompetens om stöd och våld, genus och makt, och anlitar jourerna att hålla workshops och föreläsningar, bland annat om sexuellt våld, samtycke och porr.

Ungdomsjouren Schysst i Sigtuna och Kraftbyrån i Huddinge är nystartade jourer, Kvinnojouren Viljan i Ljusdal planerar att öppna en ungdomsjour och Tjejjouren Meja i Eskilstuna söker killar och män som volontärer eftersom jouren ska utvecklas till en ungdomsjour.

Många olika uppgifter
Det finns en mängd uppgifter på en jour, det handlar om allt från att stötta kvinnor, laga mat tillsammans, hjälpa barn med läxläsning och följa med till rättegångar till att arbeta med påverkansarbete, stötta via chatt, föreläsa på skolor och skriva debattartiklar. Arbetet görs av anställda tillsammans med ideellt engagerade.

Idag är cirka 7000 personer, främst kvinnor och tjejer, engagerade på Unizons medlemsjourer, jourrörelsen är Sveriges största folkrörelse för ett jämställt samhälle fritt från våld och för kvinnors och flickors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter. Rörelsen startade med att kvinnor gick samman och berättade om sina erfarenheter av mäns våld, ordnade skyddade boenden och omvandlade kollektiva erfarenheter till politiska förslag. Under 40 år har jourerna drivit arbetet mot mäns våld mot kvinnor framåt.

– Det är väldigt peppigt och inspirerande att vara del av och ta del av kunskapen och engagemanget som kvinnorörelsen har och haft, hur vi drivit frågor framåt som bättre lagar och bättre livsvillkor som lett till ett bättre samhälle för oss alla, skriver Kvinnojouren Karlskrona.

– Känslan att hjälpa andra och bidra med något som är meningsfullt tillsammans med andra ger så mycket, skriver Kvinnojouren Agera, Solna.

– Att få äran att vara ett stöd till unga personer är självklart något som är fantastiskt med att engagera sig i jourrörelsen. Det är en fantastisk gemenskap, skriver Tjejjouren Pax, Nynäshamn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV