Startsida - Nyheter

West pride bidrar till ett mer öppet samhällsklimat

58 procent av Göteborgs invånare, och 86 procent av de göteborgare som identifierar sig som hbtq-personer, instämmer helt eller delvis på att West pride bidrar till ett mer öppet samhällsklimat. Detta enligt SOM-institutets undersökning som West pride uppmärksammar i ett pressmeddelande inför evenemanget nästa vecka.

– Oavsett hur resultat skiljer sig beroende på ålder, ursprung, utbildning eller vilken stadsdel göteborgarna bor i är det ett häpnadsväckande imponerande resultat menar Emma Gunterberg Sachs, verksamhetsansvarig för West pride.

Av de 120 000 personer som besökte West pride 2018 anser 89 procent att festivalen bidrar till ett öppet samhällsklimat. Förutom festivalen så arbetar West pride med att utbilda elever och lärare året runt.

På måndagen började Göteborgs stad, liksom varje år, att flagga för West pride. Det finns samtidigt en oro, med anledning av de kränkningar och hot som hbtq-rörelsen och enskilda hbtq-personer och -aktivister utsätts för. Under pridefestivalen i Tranemo hängdes en människoliknande docka med en regnbågsflagga och en skylt med ordet pedofil skrivet i stora bokstäver upp i ett träd med en snara runt halsen.

Emma Gunterberg Sachs säger till Göteborgsposten (GP) att hbtq-rörelsen är van vid hot, och att det inte bara är avskyvärt utan även en tydlig kränkning av hbtq-personers fri- och rättigheter, i förlängningen ett hot mot demokratin. Händelsen i Tranemo polisanmäldes, men anmälan lades snabbt ner i brist på bevis, rapporterar Göteborgsposten.

Stina Nilss, ordförande i RFSL Sjuhärad och projektledare för Tranemo pride, anser att det borde gå att göra mer för att visa vilka som ligger bakom och utkräva ansvar.

– Vi har en bra dialog med polis, men det räcker inte längre. Jag pratar mycket med demokrati-och hatbrottsgruppen, de har jag jättebra dialog med. Men alla fall läggs ner, trots att jag tycker att man borde hitta ip-adresser till de som lägger upp det på nätet, säger hon till GP.

Hon berättar också att pride-arrangörerna fått mycket stöd från omgivningen, både i Tranemo och från andra delar av landet:

– Pride är en liten del av det ganska stora arbetet vi gör i hbtq-rörelsen, men det här är den mest synliga manifestationen för mänskliga rättigheter som vi gör. Hot har alltid funnits, hot kommer alltid finnas i någon form, men som det politiska läget ser ut nu är det inte rätt läge att krypa tillbaka i garderoben.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV