”Var går krogpersonalens gräns mellan att vara serviceintriktad och att inte acceptera sexuella trakasserier från sina gäster?” Maria Hedlin, professor i pedagogik, och Eva Klope, lektor i pedagogik, vid Linnéuniversitetet ska undersöka hur gymnasielever som läser på restaurang och livsmedelsprogrammet vid hotell- och turismprogrammet ser på saken.
– Sexuella trakasserier i hotell- och restaurangbranschen är ett känt och vanligt förekommande problem. Genom att lyfta ämnet redan i gymnasiet kan utbildningarna tidigt stötta sina elever att hantera och förebygga sexuella trakasserier i ett framtida yrkesliv, säger Maria Hedlin, projektledare för studien.
Hon och Eva Klope undervisar på Linnéuniversitetets yrkeslärarprogram, där studenterna ofta redan arbetar som yrkeslärare men behöver pedagogisk utbildning och upplever att det inte är helt enkelt att vägleda eleverna när det gäller sexuella trakasserier.
– Det är ibland en fin gräns ibland mellan att vara tillmötesgående och avgöra vad som faktiskt är att se som sexuella trakasserier. Den här rapporten är tänkt att bli ett hjälpmedel och ett verktyg för att stävja sexuella trakasserier.
Undersökningen pågår hela 2021 och avslutas i mars 2022.