Samtliga prövningar vid 180 dagars sjukskrivning stoppas

Regeringen är överens med Centerpartiet och Liberalerna om ett tillfälligt stopp för bedömningar mot normalt förekommande arbete vid dag 180 av en sjukskrivning, såsom gällande regelverk ser ut men är under omprövning. Istället ska den sjukskrivnas arbetsförmåga prövas mot arbete hos befintlig arbetsgivar fram till dag 365 i sjukfallet. Syftet är att förhindra att långtidssjuka i bland annat covid-19, men inte bara, förlorar sin sjukpenning:

”I den rådande situationen med stor samhällsspridning av covid-19 har det blivit tydligt att sjukpenningens regelverk i vissa fall inte är tillräckligt flexibelt. Personer med goda förutsättningar att återgå i sitt tidigare arbete riskerar med nuvarande regelverk att nekas fortsatt rätt till sjukpenning.”

I ett pressmeddelande från socialdepartementet framgår att stoppet ska gälla retroaktivt från den 21 december och till dess att redan aviserade förändringar träder i kraft i mitten av mars. Cirka 100 miljoner kronor beräknar socialdepartementet att detta tillfälliga stopp kommer att kosta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV