Äggdonation och assisterad befruktning legaliseras i Norge

Mot regeringens vilja, röstade oppositionen i norska Stortinget på tisdagen igenom rätten till assisterad befruktning och laglig äggdonation. Det rapporterar NRK och kallar beslutet historiskt.

Arbeiderpartiet (AP), Socialistisk venstre (SV) och Fremskrittspartiet (FRP) allierade sig för att få igenom lagändringen om assisterad befruktning, men det var fler som röstade ja, även från regeringspartierna Venstre (V) och Høyre (H). Sammanlagt röstade 80 ledamöter emot och 89 för.

Jonas Gahr Støre, partiledare för AP, tror att det i praktiken är än fler som stödjer förslaget.

– Jag känner mig säker på att det finns en bred majoritet bakom detta, säger Støre i ett uttalande efter omröstningen i Stortinget.

Parlamentarikerna antog också lagförslag om rätt till fosterdiagnostik, så kallat NIPT-test, och tidiga ultraljud. Beslutet innebär att regeringen ska återkomma kring detaljerna, medan rätten till assisterad befruktning och äggdonation gäller omgående.

Regeringspartiet Kristelig folkeparti (KRF), som var starkast emot lagändringarna, hade krävt att samtliga ledamöter skulle närvara i hopp om att nå majoritet för regeringens linje och utgången var osäker in i det sista.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV