Aktivt motstånd på kommunal nivå i sexualpolitiska frågor

Sverigedemokraterna (SD) utmärker sig i kommuner och regioner genom att ta fler politiska initiativ i frågor som rör aborträtt, sexualundervisning, jämställdhetsarbete och hbtq-personers rättigheter än något annat parti. RFSU:s förbundsordförande Hans Linde uppmanar nu lokalpolitiker att inte börja kompromissa med sina värderingar och vallöften.

Det framkommer i en rapport om hur partier agerat gällande sexualpolitiska frågor på lokal och regional nivå under 2019, som RFSU beställt av researchföretaget Acta publica.

Rapporten presenterades under ett seminarium på digitala Stockholm pride i helgen och granskar protokoll från fullmäktige-, styrelse- och nämndmöten, samt motioner till kommunfullmäktige och partiernas hemsidor med program och visioner för varje kommun.

Mest aktivitet i sexualpolitiska frågor förekom i storstadskommuner, men också i kommuner där SD är väletablerade som Eskilstuna, Sölvesborg, Haninge, Borås och Örebro. En tredjedel av initiativen är SD:s och handlar ofta om att inskränka aborträtten, motverka hbtq-rättigheter och stoppa insatser för en jämlik och jämställd skola och förskola.

Konkreta exempel ur rapporten är att SD har velat stoppa stöd till kvinnojourer i Huddinge och RFSL:s rådgivning i Skåne, avveckla Luleås jämställdhetsarbete samt krävt att bland andra Danderyd, Partille och Mora slutar flagga med regnbågsflaggan. I flera kommuner vill SD stoppa genuspedagogik i förskolan och ifrågasätter stöd till pridefestivaler eller huruvida parader alls ska tillåtas. Partiet motsätter sig att elevhälsan i Malmö hbtq-certifieras och kräver en handlingsplan för att minska antalet aborter i Sundsvall och Örebro.

Mikael Ekman, researchansvarig på Acta publica, säger under seminariet på Stockholm pride att övriga partiers låga aktivitet i frågorna är det som förvånat honom mest i arbetet med rapporten. Och avståndet är stort konstaterar Ulrika Westerlund, moderator och sexualpolitiskt sakkunnig på RFSU. Vänsterpartiet är med en knapp femtedel det parti som tar näst flest initiativ i sexualpolitiska frågor på lokal och regional nivå, och då i rakt motsatt riktning jämfört med SD.

I en debattartikel i Aftonbladet uppmanar RFSU:s förbundsordförande Hans Linde lokalpolitiker att inte börja kompromissa med värderingar och vallöften:

”SD säger ibland att de representerar en tyst majoritet, sanningen är att i samtliga svenska kommuner och regioner röstade en majoritet av väljarna på partier som står upp för allas rätt till sin kropp och sexualitet”, skriver Linde.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV