Äldreomsorgens chefer ges de lägsta lönerna

En man som är enhetschef i privat sektor tjänar drygt 200 000 kronor mer per år jämför med en kvinna med samma jobb i kommunal verksamhet. Och det är chefer inom äldreomsorgen som tjänar allra minst, enligt en ny rapport om cheflöner från Akademikerförbundet SSR

Bland kommunala chefer ligger även de som arbetar i socialtjänsten efter lönemässigt, trots att det är den grupp som har flest högskoleutbildade.

Lägre svårighetsgrad i chefskapet eller skillnader i ålder kan inte förklara löneskillnaderna, enligt rapporten. För flera kvinnodominerade chefgrupper i kommunal sektor är förklaringen huvudsakligen att deras arbete värderas lägre än männens.

– Vår kartläggning visar svart på vitt vad vi sagt länge. Utbildning lönar sig inte tillräckligt i dag. Särskilt inte för kvinnliga enhetschefer i kommunerna. Vi måste komma tillrätta med ett system som nästan säger att ju längre utbildning du har, desto sämre lön, säger Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR, som nu kräver att lönekartläggningarna ska ges ett särskilt chefsperspektiv.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV