#coronakrisen: Alla partier vill rusta upp äldreomsorgen

Att coronaviruset fått spridning inom äldreomsorgen, både på äldreboenden och hos de äldre som har hemtjänst, betraktas som ett allvarligt misslyckande av samtliga partier. Likaså har de börjat tala om behovet att rusta upp en sektor som enligt äldreforskare varit resursmässigt eftersatt och undervärderad under lång tid.

Det som skiljer partierna åt är synen på varför smittan kom in och vem som bär ansvaret. Att analysera hur privatiseringar och marknadslösningar påverkat spridningen av covid-19 inom äldreomsorgen är komplicerat, men något LO-utredaren Ulrika Lorentzi hoppas ska ingå i kommande utvärderingar.

Att enbart jämföra skillnaden i antal döda i covid-19 mellan privat och kommunalt driven äldreomsorg är otillräckligt, enligt Lorentzi. Detta eftersom privatisering av välfärdsverksamhet påverkar även den välfärd som bedrivs i egen regi. I ett inlägg på LO-bloggen pekar hon på fler sätt att undersöka om marknadisering har påverkat äldreomsorgens förutsättningar att skydda äldre från smitta.

”Drömmen vore att vi även kan få ett samtal om marknadiseringens negativa effekter och hur politiken kan bidra till en bättre äldreomsorg som ser längre än till skillnader mellan enskilda privata och kommunala utförare”, skriver Ulrika Lorentzi.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV