Allvarliga människorättskränkningar har begåtts under de sociala protesterna i Chile. I nya rapporten All eyes on Chile, Police violence and command responsibility during the social protests drar Amnesty international slutsatsen att den högsta polischefen Mario Rozas och hans stab bör ställas inför rätta. Det rapporterar Sveriges radio, som också konstaterar att kraven på Rozas avgång är många i Chile. Detta inte minst då polisen fortsätter att med våld slå ner nya protester, efter en tid då demonstrationer inte varit möjliga på grund de begränsningar som coronapandemin inneburit.
Även om rapporten granskat vissa datum, konstaterar Amnesty international i ett pressmeddelande att fall av överdrivet polisvåld fortsatte fram till mitten av mars och även har dokumenterats nyligen. Polisen som i ett uppmärksammat fall knuffade en 16-åring så att han föll från en bro ska nu åtalas för mordförsök.
– De som hade befälet över den nationella polisstyrkan tillät att tortyrliknande handlingar och annan illabehandling kunde ske mot demonstranter eftersom de bedömde det som ett nödvändigt ont för att till varje pris kunna skingra folksamlingarna, säger Erika Guevara-Rosas, Amnesty internationals chef för Amerikaregionen.
– Det överdrivna våldsanvändandet och straffriheten för människorättskränkningar utförda av nationell polis gäller inte bara händelserna under oktober 2019, utan de utgör en del av ett konstant och historiskt mönster som visar på behovet av en strukturell reform av den chilenska nationella polisen, där effektiva och oberoende mekanismer måste finnas för övervakning och ansvarsutkrävande, säger Maja Åberg, policyrådgivare på Amnesty Sverige och sakkunnig inom polis- och säkerhetsfrågor.
Rapporten bygger bland annat på en detaljerad kartläggning av vad 12 personer utsattes för, samt analyser av över 200 videofilmer.