Än syns inte hyllningarna av sjuksköterskor i lönekuverten

Trots coronakris och personalbrist har sjuksköterskor hittills inte sett någon nämnvärd löneökning under 2020, rapporterar tidningen Arbetsvärlden. Det sifferlösa avtal som Vårdförbundet tecknade för drygt 90 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor löper egentligen inte ut förrän 2022. I avtalet ingår dock möjlighet att avsluta det redan nu vid årsskiftet. Och det är Vårdförbundet inte är främmande för, enligt vice ordförande Ann Johansson.

– Vi kommer utvärdera avtalet under hösten och se om vi får de löneökningar vi tycker är befogade, annars kan det så klart bli aktuellt att säga upp avtalet. Vi har inget tak i vårt avtal så det finns alla möjligheter att höja lönerna, och om det är något år som vi borde se större ökningar så är det 2020. Men än så länge kan vi inte se det, säger hon till Arbetsvärlden.

Förutom stress, övertid och svårigheter att få sammanhängande semester finns en oro över långsiktiga effekter av covid-19, även efter tillfrisknande. Vilka påfrestningar det kan innebära för vården är ännu oklart och till det kommer den vårdskuld som byggts upp på grund av inställda operationer och behandlingar.

– Det är viktigt att komma ihåg att vi gick in i coronapandemin med en redan befintlig bristsituation. Jag tror inte ännu vi ser effekterna av hur våra grupper påverkats av det intensiva arbetet under våren: övertiden, den psykiska pressen när många patienter dör, och de ifrågasatta semestrarna. Det är väldigt många som inte får sina fyra sammanhängande semesterveckor och som är i stort behov av vila och återhämtning, konstaterar Ann Johansson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV