300 rekommendationer om åtgärder för att förbättra situationen för mänskliga rättigheter blev resultatet när Sverige granskades i FN:s periodiska uppföljning tidigare i år. 17 antidiskrimineringsbyråer har nu lämnat sina synpunkter på en del av rekommendationerna, till ansvariga ministern Åsa Lindhagen (MP).
De föreslår ett mer generöst system för rättshjälp så att förutsättningarna att söka upprättelse i allmän domstol förbättras för den som utsätts för diskriminering. Samtidigt ser de behov att tydliggöra vilket ansvar Diskrimineringsombudsmannen (DO) har att utreda inkomna ärenden, samt effektivare implementering av diskrimineringslagen. Byråerna anser också att diskrimineringsförbudet bör utsträckas till att omfatta även polis- och domstolsväsendet.
Vidare föreslår antidiskrimineringsbyråerna:
-
Två nya diskrimineringsgrunder: hudfärg och socioekonomisk status.
-
Utredning av hur diskrimineringslagen kan beakta intersektionalitet när olika grunder samspelar.
-
Stärkt rättsligt skydd för barn med intersexvariationer.
-
Skyndsamt införande av ny könstillhörighetslag som separerar medicinska ingrepp från könsidentitet och bygger på självidentifiering.
-
Ratificering av ILO-konvention 169 om urfolks rättigheter.
-
Utredning av hur krav på aktiva åtgärder kan omfatta samtliga samhällsområden.
-
Bred satsning på kunskapshöjande insatser om diskrimineringslagen och aktiva åtgärder specifikt riktad till offentlig verksamhet.
-
Kompetenshöjande insatser för polis, rättsväsende samt asylhandläggare.
-
Effektiv tillsyn av Migrationsverket, socialtjänst, polis- och rättsväsendet.