Antifeministiska kampanjer biter inte i USA

Fler kvinnor än någonsin identifierar sig som feminister i USA, enligt en ny studie från Pew research som genomfördes under mars och april. Oavsett ålder och utbildning svarade en majoritet att ordet feminist beskriver dem ”väldigt” eller ”ganska” bra, rapporterar tidningen Ms.

Flest feminister finns i åldersgruppen 18-29, där 68 procent identifierar sig som feminister, jämfört med 57 procent i gruppen med lägst andel, 50-64-åringarna. Viss betydelse för inställningen har utbildning och partitillhörighet. Andelen självidentifierade feminister överlag är större bland kvinnor med eftergymnasial utbildning och bland de som sympatiserar med Demokraterna.

Ms konstaterar att den antifeministiska rörelsen och högermediers ihärdiga demonisering av feminister och feminism inte tycks avskräcka, framför allt inte kvinnorna. En majoritet bland både män och kvinnor, 64 procent i genomsnitt, betraktar feminism som stärkande och 42 procent som inkluderande. Detta samtidigt som 52 procent av männen säger att den är polariserande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV