Arbetsförmedlingen fälls för etnisk diskriminering

Arbetsförmedlingens handläggare trodde inte på att den arbetssökande kvinnan var svensk medborgare. Trots att kvinnan stärkt sitt medborgarskap med godkänd legitimation, och även erbjöd vända hem för att hämta sitt pass tilläts hon inte ta del av planerade arbetsförberedande tjänster. Arbetsförmedlingen fälls nu i tingsrätten för det kränkande bemötandet samt att de möten och insatser kvinnan hade rätt till blev uppskjutna. Enligt domen ska Arbetsförmedlingen betala diskrimineringsersättning till kvinnan på 10 000 kronor samt ränta.

Det är Antidiskrimineringsbyrån Uppsala som tillsammans med Diskrimineringsbyrån Gävleborg och Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Norr drivit ärendet mot Arbetsförmedlingen.

– Vi såg detta som solklar diskriminering på grund av etnisk tillhörighet. Om ens medborgarskap blir ifrågasatt med hänvisning till etnisk tillhörighet i form av dialekt eller så kallad brytning, då är det diskriminerande och det har tingsrätten nu slagit fast, säger Hanin Shakrah, jurist på Antidiskrimineringsbyrån Uppsala, i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV