Arbetsförmedlingen fördelar resurser efter ojämställda mål

I Kalla fakta-programmet Myndigheten och fördomarna granskar reportern Camilla Ziedorn hur Arbetsförmedlingens stödinsatser till utlandsfödda fördelas mellan kvinnor och män. Granskningen visar att nyanlända kvinnor diskrimineras, att fördomar som handläggarna har påverkar vilket stöd som ges.

Eva-Lisa Höglund, avgående direktör för avdelningen arbetssökande på Arbetsförmedlingen, medger i en intervju att målen som sätts upp styrs av egna bedömningar av hur hög andel kvinnor respektive män i gruppen nyanlända som kan förväntas komma i arbete. Det resulterar i det ojämställda målet att mindre än en fjärdedel av kvinnorna och hälften av männen ska få sysselsättning och resurserna till insatser fördelas därefter. Detta trots att regeringen beslutat att kvinnor ska prioriteras. Resultatet blir inte oväntat precis det förväntade.

Situationen är orimlig och inte okänd konstaterar Jenny Anderssson, arbetsmarknadsexpert på Sveriges kvinnolobby som länge påtalat problemet.

– Hur kan det få se ut så här år efter år, säger Andersson i ett nyhetsinslag i TV4 om Kalla faktas granskning.

– Politiken och regeringen måste börja ställa helt andra krav på Arbetsförmedlingen att leverera ett likvärdigt stöd till kvinnor och till män. Vi ser att vi måste börja öronmärka resurser så att de insatser som finns faktiskt leder till jobb för både kvinnor och män, säger Jenny Andersson i TV4 Nyhetsmorgon den 3 februari.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV