Barn vittnar om våld, missad skola och ökad ojämställdhet

”De som hade det värst före pandemin har fått det ännu värre. Våldet har dubblerats, flickor gör mer hushållssysslor och barn i socioekonomisk utsatthet går miste om både utbildning och sjukvård.”

På torsdagen presenterade Rädda barnen den största undersökningen hittills om hur barn påverkats av coronapandemin. 25 000 barn och föräldrar i 37 länder har svarat på Rädda barnens frågor. 80 procent av de barn som organisationen pratat med uppger att de lärt sig lite eller ingenting alls medan skolan varit stängd. 1,5 miljard barn har enligt Rädda barnen drabbats av skolstängningar och mindre än 1 procent av barnen i socioekonomisk utsatthet har haft tillgång till distansundervisning.

Rädda barnen konstaterar också att skolstängningarna påverkar jämställdhetsutvecklingen. Två tredjedelar av flickorna i undersökningen uppger att de gör mer hushållssysslor nu och hälften tar hand om sina syskon i större utsträckning. Färre flickor än pojkar återvänder när skolorna öppnar igen. Samtidigt har våldet i hemmen fördubblats under pandemin, vilket drabbar flickorna hårt. I Sverige har våld blivit ett av de vanligaste samtalsämnena i Rädda barnens stödchatt vid hedersrelaterat våld och förtryck, vilket aldrig skett tidigare.

– Allt fler flickor kommer gå miste om sin utbildning och samtidigt löper de större risk för våld i hemmet och barnäktenskap, säger Helena Thybell, generalsekreterare på Rädda barnen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV