Barnrättsbyrån polisanmäler Statens institutionsstyrelse

Barnrättsbyrån har funnit allvarliga missförhållanden på ungdomshem som drivs av Statliga institutionsstyrelsen (Sis), efter att under hösten ha arbetat på uppdrag av placerade barn. Så pass allvarliga att de nu beslutat sig för att polisanmäla Sis ledning för tjänstefel.

– Det är helt oacceptabelt att barn fortsätter utsättas för våld och övergrepp på Sis-hem, trots år av rapporter om missförhållanden. Vi vill att rättsvårdande myndigheter tar ställning till om personer i Sis ledning har gjort sig skyldiga till tjänstefel genom att låta våldet fortgå, säger Elin Wernquist, Barnrättsbyråns generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Informationen från barnen övergick i en granskning, och enligt Barnrättsbyrån blir det allt vanligare att personalen på så kallade Sis-hem använder avskiljningar. En tvångsåtgärd som innebär att den unga placeras i ett särskilt isoleringsrum. Vanliga vardagssituationer kan leda till avskiljningar där barn blir nedbrottade på golvet, fasthållna och isolerade, ofta av en grupp av manlig personal.

Yngre barn, och särskilt flickor, är de som löper störst risk att avskiljas. Enligt vittnesmål som Barnrättsbyrån tagit del har ingripanden av det slaget orsakat såväl bestående fysiska skador och misstänkta frakturer som mardrömmar och ångest.

Barnrättsbyrån uppmanar barn, unga, anhöriga och yrkesverksamma med erfarenheter av missförhållanden att kontakta Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och påpekar att den som själv utsatts eller bevittnat våld från personalen även kan polisanmäla, eller kontakta Barnrättsbyrån.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV