Black lives matter-demonstrationen i Göteborg var väl förberedd för social distansering och andra säkerhetsåtgärder som planerades med hänsyn till covid-19. Även polis har i efterhand uttryckt att demonstrationen var välorganiserad och bra genomförd. Ändå har fokus förskjutits till den skadegörelse som inträffade i anslutning men utan koppling till demonstrationen, konstaterar arrangörerna i en debattartikel i Göteborgsposten.
De framhåller mediernas roll i att framhäva skadegörelsen i stället för demonstrationens budskap, vilket skapat stor frustration och ytterligare osynliggör det känslomässiga trauma som många svarta personer går igenom. Genom kampanjen #unMutesweden kommer nu röster från personer som deltagit i Black lives matter-demonstrationer i hela Sverige samlas. Tanken är att skapa en plats för att framföra vad demonstrationerna betyder och vilka förändringar som krävs. På demonstrationen i Göteborg betonades till exempel att Sverige behöver vidta adekvata aktiva åtgärder för att bekämpa diskrimineringen av afrosvenskar på arbetsmarknaden.
I debattartikeln Sluta förminska våra försök att utplåna rasismen förespråkar arrangörerna att en myndighet liknande Forum för levande historia, som upprättades för att bekämpa antisemitism, inrättas för att bekämpa afrofobin som genomsyrar dagens Sverige. Vidare skriver de:
”Vittnesmålen berörde övervåld, trakasserier och rasprofilering från polis och väktare, vilket bör ses som tydliga indikationer på att svenska staten behöver investera skattemedel i antirasistisk utbildning av hela rättsväsendet.”