Enligt en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam krävs global vapenvila om krigsdrabbade länder ska kunna stoppa coronaviruset. En vapenvila som Antonio Guterres, FN:s generalsekreterare, vädjat om, men som inte hörsammats. Konflikter runt om i världen fortsätter med oförminskad styrka visar rapporten Conflict in the time of coronavirus.
Att USA den 8 maj vägrade att rösta om en FN-resolution för en global vapenvila är bara ett i en serie misslyckanden som Oxfam pekar på. Under förra året lade världen 1,9 biljoner dollar på militära utgifter, mer än 280 gånger summan FN krävt för humanitära insatser i coronapandemin.
Utöver misslyckad diplomati i FN:s säkerhetsråd, år av svaga investeringar i fredsbyggande insatser och fortsatt vapenhandel till konfliktzoner står nu två miljarder människor står nu inför ytterligare en risk, konstaterar Oxfam i ett pressmeddelande.
– Vi förväntade oss ledarskap från rådet och de länder som säger att de står bakom en vapenvila, men som ändå deltar aktivt i konflikter, bedriver militära operationer, säljer vapen och stödjer tredje parter, säger Jose Maria Vera, tillfällig direktör för Oxfam international.
En jemenitisk fredsaktivist som Oxfam arbetar med säger:
– Jag är rädd att vapenvilan inträffar efter att coronaviruset fått spridning, men vad hjälper fred i ett land utan människor?
Medan pandemin pågått har:
-
Brittiska BAE systems som bland annat tillverkar militärfordon och vapensystem flög ett lastplan till Saudiarabien i slutet av april.
-
Ryssland har beställt stridsvagnar som testades i Syrien.
-
Frankrike har fortsatt bidra till kriget i Jemen genom att sälja vapen till Saudiarabien.
-
Tyskland godkände försäljningen av en ubåt till Egypten i april.
-
Förra månaden upphävde Kanada sitt vapenexportstopp till Saudiarabien.