Prenumerera

Logga in

#covid19: Larm om förödande läge för människor på flykt

De ekonomiska effekterna av covid-19 driver människor som drabbats av konflikt eller fördrivits i hunger, hemlöshet och utbildningskris. Det visar nya studien Downward spiral som Norwegian refugee council (NRC) offentliggjorde på måndagen.

– Världens mest sårbara grupper befinner sig i en farlig nedåtgående spiral. Redan tvingade från sina hem på grund av våld, ofta med begränsade rättigheter till arbete eller tillgång till statliga tjänster, driver den ekonomiska effekten av pandemin dem till katastrof, säger Jan Egeland, generalsekreterare för NRC, i ett pressmeddelande.

Nu i september har bara 25 procent av FN:s humanitära nödrop finansierats, det har tagit tid för insatser att nå människor i nöd och på givarsidan har hälsovård prioriterats framför program inriktade på de ekonomiska svårigheterna. Enligt NRC skulle inte ens fullt finansierade humanitära insatser räcka för att möta de behov som uppstår nu.

– Matpriserna har fördubblats. Vi måste samla rester för att kunna ge våra barn mat. Om coronaviruset inte dödar oss, kommer hungern definitivt att göra det, säger Shayista Gul, som bor i ett provisoriskt hem tillsammans med ytterligare 15 personer i en bosättning utanför Kabul i Afghanistan för människor som tvingats från sina hem.

– De rika länderna i G20 och internationella finansinstitutioner måste sätta fördrivna och konfliktdrabbade samhällen i centrum för nationella och internationella ekonomiska svar på covid-19. Utan omedelbara åtgärder kommer denna kris att spinna ur kontroll, säger Jan Egeland.

NRC:s studie bygger på detaljerade intervjuer och analys av läget i 14 länder, samt en gemensam enkät som besvarats av 1 413 personer i åtta olika länder. Av dessa har:

  • 77 procent förlorat ett jobb eller inkomst av arbete sedan pandemin bröt ut i mars

  • 70 procent tvingats dra ner på måltider i sitt hushåll

  • 73 procent blivit mindre benägna att skicka sina barn till skolan på grund av de ekonomiska svårigheterna

  • 62 procent av de som tidigare fått hjälp av familjemedlemmar utomlands fått mindre stöd efter pandemin

  • 68 procent behöver flytta någon annanstans på grund av brist på arbete eller inkomst

  • 28 procent får mindre stöd från organisationer och regeringar sedan covid-19 bröt ut

  • färre 7 procent har fått mer stöd

– Min svåger som bor i Australien brukade skicka pengar till oss för hyran men slutade när coronaviruset slog till. När vi ringer och ber om hjälp säger han att det inte finns några pengar. Vi berättade att vi var på väg att vräkas och han bara grät, säger Chool, som är på flykt från Sydsudan med sina sex barn, och intervjuades av NRC två dagar efter vräkningen från sitt boende i närheten av Kampala, Uganda. Bild: Henry Bongye/NRC

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV