#covid19: Larm om vräkningar i Kenya

Kenyas skogsvårdmyndighet KFS anklagas för att fördriva urfolk i det kenyanska höglandets skogsområden. Med hänvisning till behovet att bevara skogen har myndigheten demolerat hem, jordbruk och boskap. Ursprungs- och skogsbefolkningar har i stället för att skyddas gjorts hemlösa mitt under brinnande coronapandemi, enligt ett nätverk av sociala ledare och lokala organisationer, Community land action now (CLAN).

CLAN vittnar om hur människor vräkts, deras hem bränts och ägodelar förstörts i Mau- och Embobut-skogarna som är stora slutna takskogar med viktiga vattendrag. Enligt regeringen är vräkningarna nödvändiga och måste gå före ursprungsbefolkningens landrättigheter för att skogarna ska kunna bevaras. Men allt mer talar för att respekt för landrättigheter är avgörande för att möjliggöra ett hållbart bevarande av skog.

Den afrikanska folk- och människorättsdomstolen slog i maj 2017 fast att ogiekfolket inte kunde hållas ansvarigt för dräneringen av Mauskogen och att dess bevarande inte kunde användas för att berättiga vräkningar. Även sengwerfolket försöker få sina landrättigheter i Embobut-skogen respekterade genom en juridisk process, och förhoppningen är att få till stånd ett samarbete med KFS. Men tre år efter den banbrytande domen gällande Mauskogen, och så länge landrättigheterna inte erkänns, tvingas fonder som velat finansiera den typen av projekt att avvakta, konstaterar CLAN.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV