#covid19: Munskydd nu ett krav vid allt patientnära arbete

I början av april beslutade Arbetsmiljöverket (AV) att det krävdes både visir och munskydd vid patientnära arbete på äldreboendet Serafen i Stockholm. När beslutet välkomnades stor gick AV ut och betonade att beslutet inte skulle uppfattas som ett generellt krav på munskydd, utan att riskbedömningar ska göras lokalt. SVT visade i en granskning att utspelet gjorts efter påtryckningar från arbetsgivarorganisationen SKR.

Nu har Folkhälsomyndigheten kommit fram till att de lokala riskbedömningarna inte fungerar och skärpt sina rekommendationer, rapporterar SVT. Detta innebär att all personal inom äldreomsorgen som vårdar covid-patienter måste bära munskydd.

Arbetsmiljöverket välkomnar beskedet, och även om det fortfarande behövs lokala riskbedömningar finns inget utrymme för en arbetsgivare att hitta arbetsmoment där det inte skulle behövas munskydd:

– Nej, vi gör bedömningen att det krävs visir och vätskeavvisande munskydd vid allt arbete nära patienter med misstänkt eller smittad covid, säger Peter Burman, tillförordnad chef för inspektionsverksamheten, till SVT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV