#covid19: Vård och omsorg för äldre brister i alla regioner

Enligt en ny granskning av Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som presenterades på tisdagen, finns allvarliga brister i alla regioner när det gäller medicinsk vård och behandling av personer på särskilda boenden för äldre under covid-pandemin.

Granskningens syfte har varit att se om äldre på särskilda boenden fått vård och behandling utifrån individuella behov vid misstänkt eller konstaterad covid-19. IVO:s bedömning är att ingen region i Sverige har tagit det fulla ansvaret för att säkerställa en individuellt behovsanpassad vård och behandling. Konsekvensen är att var femte person på särskilda boenden för äldre inte fått en individuell läkarbedömning.

– Alla som behöver ska få en god vård och omsorg. Även i kristider. Vår granskning visar att det är alldeles för många människor på landets äldreboenden som inte fått en individuell läkarbedömning. Vi ser också att ställningstaganden om och genomförande av vård i livets slutskede inte skett i enlighet med gällande regelverk för äldre som bor på särskilt boende, säger Sofia Wallström, generaldirektör för IVO.

IVO:s journalgranskning i korthet:

  • Äldre som bor på särskilt boende har inte fått vård och behandling utifrån individuella behov vid misstänkt eller konstaterad covid-19.

  • Äldre som bor på särskilt boende och deras närstående har inte fått information och gjorts delaktiga vad gäller vård och behandling vid misstänkt eller konstaterad covid-19.

  • Ställningstagande om och genomförande av vård i livets slutskede har inte skett i enlighet med gällande regelverk under covid-19 pandemin för äldre som bor på särskilt boende.

  • Det går inte att följa vården och behandlingen till äldre som bor på särskilt boende som haft misstänkt eller konstaterad smitta av covid-19 på grund av brister i primärvårdens patientjournaler.

Senast den 15 januari ska regionerna redovisa för IVO vilka förbättringsåtgärder man gjort och avser göra med anledning av granskningen. IVO planerar ytterligare journalgranskningar i minst samma omfattning som den nu gjorda för att följa upp förbättringsåtgärderna och säkerställa att personer på äldreboenden får vård utifrån sina individuella behov.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV