EU:s talesperson för utrikesfrågor, Josep Borell, har varit tydlig i säkerhetsfrågorna och i respekten för kärnenergiavtalet, men det är dags att växla upp arbetet för mänskliga rättigheter. Kräva stopp för avrättningar. Det skriver Jytte Guteland(s) i veckans EU-krönika.
Ett av de mest brutala övergreppen mot mänskliga rättigheter är dödsstraffet. Det är en vidrig rest från de mörka delarna av den mänskliga historien. Stater som fortfarande tillämpar dödsstraff använder det inte sällan för att skrämma oppositionella. Varje gång staten mördar innebär det en katastrof. För precis som vid alla mord finns ingen återvändo.
Flera länder i världen tillämpar fortfarande dödsstraff, även om det finns en långsiktig trend mot dess avskaffande. I världens fyra mest folkrika länder, Kina, Indien, USA och Indonesien, förekommer det fortfarande.
Iran är en av de länder som använder dödsstraffet mer frekvent. Förra året avrättades 251 personer i Iran. Enligt Amnesty international var Iran det land som avrättade flest personer, näst efter Kina.
Coronakrisen har inneburit att flera totalitära regimer i världen ökar pressen mot oppositionella och hävdar säkerhet och hälsa som argument mot opposition. Iran tillhör de länder där utvecklingen är oroande. Landet verkar passa på att genomföra avrättningar när det är förbjudet att samlas och protestera. Protesterna har, tack och lov, inte tystnat utan har istället samlats i sociala medier och blivit globala.
Förra veckan genomfördes en global protest mot att tre unga männen skulle avrättas. ”Brottet” – att de var medarrangörer till demonstrationer under den sociala proteströrelsen år 2019 då många iranier gick ut på torgen och protesterade mot de svåra sociala villkor som råder i flera delar av samhället i Iran.
Efter massiva protester meddelade domstolen i Iran i söndags att de unga männens ansökan om ny rättegång hade beviljats.
I Europaparlamentet är jag min politiska grupps talesperson för relationerna med Iran och också medlem av Europaparlamentets Iran-delegation. Jag känner stor frustration över att situationen med dessa avrättningar fortsätter. EU behöver tydliggöra för Iran att vi har många gemensamma intressen och mycket att vinna på goda relationer, men att respekten för mänskliga rättigheter är absoluta värden för EU och grunden som måste finnas för att övriga frågor ska fungera väl.
EU:s talesperson för utrikesfrågor, Josep Borell har varit tydlig i säkerhetsfrågorna och i respekten för kärnenergiavtalet, men det är dags att växla upp arbetet för mänskliga rättigheter. Kräva stopp för avrättningar. För att sätta press behöver vi vara många. Det vi säger och gör har betydelse. Tillsammans kan vi rädda liv.
Mer info om dödstraff hos
Amnesty.