Efter åratal av kamp och tre nedröstade lagförslag finns en majoritet i danska folketinget för att införa en ny sexuallagstiftning baserad på samtycke. Det danska lagrådet har, precis som i Sverige, varit kritiskt men regeringen väljer nu att gå vidare ändå.
– Jag tror inte att vi hade lyckats om det inte vore för de otroligt modiga kvinnor som trätt fram och berättat om sina egna erfarenheter av våldtäkt. Det har haft sitt pris för dem och de har mötts av ett starkt stöd men också av hat och hot.
Det säger Helle Jacobsen jämställdhetsrådgivare på Amnesty Danmark, sedan landets justitieminister Nick Hækkerup lovat ha ett förslag till samtyckeslag färdigt före jul.
Flera partier har ställt sig bakom en överenskommelse om att införa en samtyckeslag, efter åratal av kamp där en koalition av kvinnoorganisationer, Black lives matter-aktivister och våldtäktsöverlevare, och även Amnesty, ingår. Tillsammans har de hållit otaliga demonstrationer, möten med företrädare för regerande partier och oppositionspartier, överlämnat namnlistor och hållit seminarier såväl i som utanför folketinget, det danska parlamentet.
Överenskommelsen består av ett dokument på ett par sidor som definierar samtycke. Inom en månad ska ett konkret lagförslag ut på remiss, följt av debatt och omröstning i folketinget. Den rödgröna allians som stöder Danmarks socialdemokratiska regering har tidigare lagt fram tre olika förslag om att införa en samtyckeslag, men röstats ner i folketinget. Motståndet har även varit starkt från andra håll i samhället, konstaterar Amnesty som identifierade nuvarande lagstiftning som ett av flera hinder för våldtäktsöverlevares möjlighet att få rättvisa i en rapport från 2019.
– Vi har ägnat mycket tid åt att slå hål på våldtäktsmyter och föreställningen om att Danmark är världens mest jämställda land, berättar Helle Jacobsen, som betonar att samtyckeslagen är ett första, men otillräckligt steg för att bekämpa det sexuella våldet i samhället:
– Om tio år kommer vi att till fullo förstå vikten av en samtyckeslag. Då hoppas jag att även sexualundervisningen förbättrats och att polis, åklagare, advokater och domare utbildats. Flera andra steg måste till för att rätten till sin egen kropp ska bli verklighet för alla i Danmark.
Går lagförslaget igenom blir Danmark blir tionde land i Europa att anta en våldtäktslag baserad på bristande samtycke, istället för hot och våld.