De samlar kvinnors berättelser om #covid19 i Mellanöstern

”Gender in Covid19” är en aktivistgrupp bestående av 337 medlemmar, volontärer och administratörer som sedan i mars samlar information om arabiska kvinnors situation. Bakom initiativet står UN Women och gruppens arbete är en viktig källa som FN har förlitat sig på i sina senaste rapporter och pressmeddelanden.

UN Womens regionkontor i Mellanöstern är möjligen den främsta organisationen som arbetar med frågor som är direkt relevanta för de arabiska kvinnorna. Det är också en viktig informationskälla om kvinnors förhållanden i alla arabiska länder, vare sig det är en vanlig kvinna eller feministiska experter.

Korrekt information för UN Women är så viktig att organisationen ägnar en hel del kampanjer och initiativ åt att producera korrekt information om kvinnornas angelägenheter i regionen. Mot bakgrund av coronapandemin och den anmärkningsvärda ökningen av våld mot kvinnor i regionen tog FN initiativet att skapa ett gruppforum för arabiska feminister och specialister och en Facebook-plattform med titeln ”Gender in Covid19”.

Gruppforumet drivs av FN-personal i samarbete med volontärer från alla arabiska sidor, med workshops och föreläsningar i FN-regi som involverar olika relevanta experter. Feministiskt perspektiv har intervjuat Emad Karim, programspecialist och huvudansvarig för forumet, om initiativet, samt en av volontärerna om hennes upplevelse av forumet.

Självständigt arbete

Det var i mars 2020 som FN:s kvinnokontor i Mellanöstern inrättade en arbetsgrupp för att övervaka olika frågor relaterade till den arabiska kvinnans situation i press och sociala medier, samt samla berättelser om effekter av pandemin på könsroller och spåra fördomsfull, missledande information och könsstereotyper. Mer än 300 erfarna volontärer från hela den arabiska regionen har medverkat genom att dokumentera icke-korrekt information och samla in upplysningar om hur covid-19 påverkat kvinnors försörjning, humanitära behov och våld mot kvinnor och flickor.

– Det finns olika team av volontärer som arbetar självständigt samt skapar synergier med varandra. Det första steget i detta arbete är insamling och verifiering av data där volontärer kartlägger berättelserna från massmedia, sociala medier och pålitliga källor och lägger dem i ett gemensamt onlinearkiv. Sedan granskar ett kvalitetssäkringssystem påståendena och ser till att de verifieras, fyller i saknad information och översätta det till arabiska, engelska och franska. Under det tredje steg granskar en forskargrupp uppgifterna och drar de preliminära slutsatserna och delar dem med olika intressenter i FN:s kvinnoorgan, i första hand de som sysslar med programplanering under nödsituationer, berättar Emad Karim.

Aktivisterna arbetar självständigt via en privat grupp på Facebook. FN:s administratörer rekommenderar inte att någon medlem av gruppen individuellt publicerar resultat och information som de samlar in.

– Vi lade ut en annons som uppmanar intresserade aktivister och som har kompetens att dokumentera och analysera att ingå in gruppen, men vi måste som FN:s administratörer vara försiktiga när vi väljer medlemmarna. Med varje hälsopandemi eller nödsituation följer en ”skugginformationspandemi” det vill säga desinformation, falska nyheter, rykten som vi måste vara mycket uppmärksamma på, konstaterar Emad Karim.

Emad Karim. Bild: Privat

Potentiella ledare

Mer än 90 procent av gruppens medlemmar är kvinnor som har erfarenhet av att arbeta med olika kvinnofrågor, bland dem journalister och feminister, men också våldsutsatta kvinnor.

– Volontärerna i gruppen är en unik sammansättning av feminister, unga aktivister, journalister och andra yrkesverksamma i civilsamhället, och på sociala medier. Ytterligare ett mål med initiativet är att investera i ungdomar och unga potentiella ledare som vill arbeta för jämställdhet mellan könen, särskilt under nödlägen, säger Emad Karim.

Sakena Zayed är en libysk feministisk sociolog och volontär i ”Gender in Covid19”. Hon gick med i gruppen redan från början och anser att det är en fantastisk upplevelse att stödja den feministiska rörelsen under pandemin. Hon tog del av de specialiserade workshoppar som FN ordnar för gruppen.

– Jag arbetar i gruppen för att samla in berättelser och data från mitt land Libyen. Det har alltid varit ett vitalt mål för mig att stödja och lyfta upp misshandlade libyska kvinnors röster. Med gruppen och genom de workshops och föreläsningar som organiserades digitalt i mänskliga rättigheter har jag fått utöka mitt nätverk och utveckla mina kunskaper, berättar Sakena Zayed och fortsätter.

– Situationen för den libyska kvinnan är extremt svår. Kvinnorna drabbas av våld inne i sina hem, medan krig och förflyttningar pågår utanför. Detta var den största utmaningen för mig och mitt dokumentära arbete i gruppen. Men jag lyckades utföra en statistisk studie för att räkna antalet misshandlade kvinnor i Libyen som jag delade med gruppen.

Ökad kunskap

Gruppen Gender in covid19 har hittills haft bra och konkreta resultat, enligt administratören Emad Karim. Bland annat utförde den FN:s viktigaste studie om den försämrade situation som arabiska kvinnor upplever mot bakgrund av pandemin. Studien inleddes för två månader sedan och presenterades tillsammans med kommissionens rekommendationer.

Emad Karim anser att det viktigaste som initiativet medfört är information och kampanjer om kvinnors rättigheter. Slutsatserna från kvinnornas berättelser, som volontärerna utformar, ligger till grund för kunskapsmaterial i form av Wikipedia-artiklar eller publikationer och bloggar på UN Womens webbsidor, samt inkorporeras i olika kampanjer och initiativ som FN:s genomför i regionen.

– Under de första tre månaderna har volontärerna arkiverat mer än 1 000 berättelser från nyhetskanaler, sociala medier, framstående berättelser, kundmeddelanden och forskning. Detta material kommer att användas för att bekämpa skadliga könsstereotyper, och för att motstå desinformation kring covid-19 och dess särskilda effekter på kvinnor och flickor.

– Volontärer stöder också analys och produktion av annat kunskapsmaterial såsom en regional uppsats om våld mot kvinnor. Ett annat volontärteam arbetar med att analysera kulturens könseffekter under covid-19 och några volontärer skrev redan bloggar publicerade på FN:s webbsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV