Diplomater markerar sitt stöd till hbtq-personer i Polen

43 ambassadörer i Polen uttrycker sitt stöd för hbtqi-personers mänskliga rättigheter och för polska hbtqi-organisationer i ett öppet brev till värdlandets regering. De flesta EU-ländernas Polenambassadörer, inklusive Sveriges ambassadör Stefan Ullgren, samt ambassadörer från exempelvis USA, Kanada, Indien, Japan och Israel har undertecknat brevet där det står:

”Vi vill uttrycka vårt stöd för att öka det allmänna medvetandet om frågor som rör grupperna homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner, intersexuella samt andra grupper i Polen som står inför liknande utmaningar.”

– Ambassadörernas brev är en exceptionell markering. Det visar att många av världens länder vänder sig emot det som händer i Polen och att det finns ett starkt stöd för de hbtqi-organisationer som kämpar i motvind, säger Deidre Palacios, förbundsordförande för RFSL.

I ljuset av den senaste tidens ökade förtryck har ILGA Europe och flera polska hbtqi-organisationer lämnat in ett rättsligt klagomål mot Polen till EU-kommissionen, och över 400 polska hbtqi-personer har skickat in individuella klagomål om diskriminering på arbetsplatsen, hatbrott och trakasserier.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV