Nyheter

Krisstöd till elitfotbollen stärker könad maktstruktur

Av idrottens 500 miljoner i krisstöd går 76,4 miljoner till elitfotboll. Av dessa miljoner har Riksidrottsförbundet (RF) valt att fördela 95,35 till herrfotbollen. Det konstaterar Johan Rydén, sportreporter på Borås tidning, på sin blogg.

På Fotbollskanalen bemöter Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Karlsson kritik mot fördelningen:

– Kompensationsstödet bygger på att man ska ha ersättning för tappade intäkter och därefter bygger det på vad man angett i sin ansökan till RF. Det är en stor skillnad, men det är också en väldigt stor skillnad i ansökt belopp. Fotbollen har ansökt om 177 miljoner kronor och i den delen svarade herrsidan för 169 miljoner kronor och de två damserierna för åtta miljoner kronor, så vi har fått av RF att det är runt 43 procent av ansökt belopp och sedan har det fördelats på serienivå med en intern fördelning ihop med intresseorganisationerna (Elitfotboll Dam och Svensk Elitfotboll). Det bygger på ansökningarna som kommit in, säger han till Fotbollskanalen.

”Där behoven är störst är handlingskraften minst. Så förstärks strukturer. Det är som med vården: det är empiriskt bevisat att det är de välutbildade, infödda maktklasserna som får bäst omsorg. För att de kan och orkar kräva den”, konstaterar Sportbladets Simon Bank i en kommentar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV