Diskrimineringen av samkönat föräldraskap fortsätter

Sedan två kvinnor som fick barn via assisterad befruktning i Spanien flyttat till Sverige räknas bara en av dem som förälder. Enligt Skatteverkets tolkning av svensk lagstiftning skulle båda ha erkänts som föräldrar om de haft olika kön.

Antidiskriminingsbyrån Stockholm syd och Antidiskrimineringsbyrån Uppsala har drivit ärendet som en solklar kränkning av barnet och föräldrarnas mänskliga rättigheter. Men fallet har prövats i kammarrätten, som gav Skatteverket rätt. Och ärendet beviljas inte prövningstillstånd i Högsta domstolen, enligt ett pressmeddelande från Antidiskrimineringsbyrån Uppsala.

– Vi hade hoppats på en prövning i högsta instans eftersom domstolarna har dömt väldigt olika i likartade fall. Det är ett väldigt oklart rättsläge och det skulle behöva redas ut. Dagens besked är ett rejält nederlag för de mänskliga rättigheterna. Det kan inte vara rätt att barn med två mammor diskrimineras på det här sättet, det här är fruktansvärt, säger Emmi Kjälled, som tillsammans med jurist Elin Boyer är föräldrarnas rättsliga ombud.

Det är vanligt att föräldrar i liknande situationer kontaktar både antidiskrimineringsbyråer och RFSL, berättar Olivia Novotny Bill, verksamhetsledare på Antidiskrimineringsbyrån Uppsala. I februari i år meddelade regeringen att de tillsatt en utredning som ska se över hur utländska föräldraskap i större utsträckning kan erkännas i Sverige, vilket välkomnas av organisationerna även om även om deras jurister anser att det borde kunna ske även med dagens lagstiftning.

– Beskedet att Saras och Soledads fall inte kommer att prövas sätter än en gång fingret på att lagstiftningen på området behöver förändras. RFSL har länge velat se en översyn av frågan, för att säkerställa att barn till samkönade par har samma rättigheter som barn till olikkönade par, säger RFSL:s förbundsordförande Deidre Palacios.

– De föräldrar vi talar med tror inte sina öron när de hör hur det är i Sverige, vi trodde nog alla att Sverige hade kommit längre, men tyvärr hade vi fel, säger Olivia Novotny Bill, som nu letar vägar att ta fallet vidare:

– Vi ger inte upp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV