Dödlig attack mot förlossningsklinik i Kabul

Mödravårdsavdelningen på sjukhuset Dasht-e-Barchi i Kabul, Afghanistan, attackerades på onsdagen av ett okänt antal förövare som stormade sjukhuset under flera timmar. Mödrar, nyfödda och sjuksköterskor dödades i explosioner och skottlossning, rapporterar BBC. Läkare utan gränser, som driver mödravårdsavdelningen, fördömer dådet, och befarar att en kollega tillhör de hittills 24 döda. Ytterligare minst 16 personer skadades, enligt landets hälsodepartement.

”För närvarande har vi avbrutit all medicinsk verksamhet på förlossningsavdelningen. Patienterna har evakuerats till närliggande sjukhus och personalen har förts i säkerhet”, skriver Läkare utan gränser.

Mycket är ännu oklart kring attacken som väckt starka reaktioner och fördömanden. IS har sagt sig ligga bakom självmordsbombningen som släckte 32 liv vid en begravning samma dag, men ingen terrorgrupp har tagit på sig dådet på sjukhuset. Talibanerna förnekar inblandning.

Medan attacken pågick födde en kvinna barn på sjukhuset. Båda mår under omständigheterna bra enligt Läkare utan gränser, vars medicinska personal fortsätter att följa upp de nyfödda och säkerställa bästa möjliga vår, samt ger psykologiskt stöd till personal och överlevande.

Dasht-e-Barchi-sjukhuset ligger i västra Kabul, där det bor över 1,5 miljoner människor. Bristen på vård var redan stor och den dödliga attacken har ytterligare minskat tillgången till grundläggande sjukvård för kvinnor och barn i området.

Läkare utan gränser öppnade mödravårdsavdelningen 2014 och har sedan början av 2020 sett 5 401 barn födas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV