Dödligt politiskt spel om människor på flykt

– EU-medlemsländer måste göra betydligt mer för att ta gemensamt ansvar för asylsökande som kommer till Turkiet, både genom finansiellt stöd och att garantera säkra vägar till Europa.

Det säger Amnesty internationals biträdande forskningschef Massimo Moratti, efter att ha konstaterat att människor som söker asyl återigen används som brickor i ett dödligt politiskt spel vid land- och havsgränser mellan Turkiet och EU. Enligt Moratti en förutsägbar konsekvens av det så kallade flyktingavtalet som slöts 2016.

– Grekland och Bulgarien måste säkra tillgången till sina territorier för människor som söker skydd och gränsvakter borde avstå från övervåld mot de som samlas vid gränsen. De måste tillåtas passera officiella gränsövergångar, oavsett om de har giltiga resedokument eller inte. Länder med yttre UEU-gränser borde upprätthålla tillräckliga, lämpligt placerade och säkra gränsövergångsställen öppna för flyktingar.

– EU-kommissionen måste också akut koordinera allt stöd till Grekland och Bulgarien som kan vara nödvändigt för att säkerställa asylsökandes tillgång till adekvat mottagning och asylförfaranden, och europeiska medlemsländer axla sin rättvisa del av ansvaret.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV