Egyptisk förkämpe för hbtq-rättigheter död

Egyptiska hbtqi+-aktivisten Sarah Hegazy har hittats död i sitt hem i Kanada, där hon levt i exil sedan 2018 efter förföljelse i hemlandet för sin sexuella läggning. Både Hegazys advokat Khaled Al-Masry och kanadensiska myndigheter bekräftar att det rör sig om ett självmord.

Sarah Hegazy blev världsberömd när hon greps för att ha hållit upp en regnbågsflagga under en konsert med Mashrou’ Leila, vars sångare Hamed Sinno är öppet homosexuell. Flera personer greps i samband med konserten och Hegazy anklagades för att ha ”främjat sexuell avvikelse och utsvävningar”. De tre månaderna i fängelse tog ut sitt pris, både psykiskt och fysiskt, och resulterade i allvarligt posttraumatiskt stress. Nyheten om Sarah Hegazys död har väckt bestörtning i hela världen och i sociala medier hyllas hon för sitt öppna stöd för hbtqi+-personers rättigheter.

I ett brev som hon lämnade efter sig står det: ”Till mina syskon – jag försökte finna upprättelse och misslyckades, förlåt mig. Till mina vänner – resan har varit hård, och jag är för svag för att stå emot det, förlåt mig. Till världen – du var grym i stor utsträckning, men jag förlåter.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV