Motsättningar mellan ”vi och dom” avgjorde valet i Polen

Den nationalkonservativa högerpopulisten Andrzej Duda, som hetsar mot hbtq-personer, anklagar oppositionella för samröre med judar och hyllar religion och familj blev till slut den som drog det längsta strået och gick segrande ur presidentvalet i Polen.

Inför valet startade sociologen och analytikern Elżbieta Korolczuk ”Flickor bestämmer” – en nätbaserad rörelse för att väcka intresse för politik hos framför allt unga tjejer inför valet. Flera polska musiker, skådespelare och aktivister anslöt sig.

Hur avgörande det var för det höga valdeltagandet bland de unga i valet går inte säga. Men faktum är att 64 procent av de unga mellan 18 och 29 år röstade, vilket var dubbelt så många som i EU-valet i Polen förra året.

– Ålder har spelat stor roll för att förutspå människors röstpreferens i det här valet, säger Korolczuk som undervisar i sociologi på universitetet i Warszawa och på Södertörns högskola.

De unga röstade på utmanaren

De unga väljarna mellan 18 och 39 år utgör sammantaget 3 miljoner, och röstade i högre grad på utmanaren, Warszawas populäre borgmästare, liberala Rafal Trzaskowski från partiet Civic platform. Medan över nio miljoner polacker är över 60 år, och tenderade att rösta på Duda, vilket blev det som kom att fälla avgörandet.

Men det finns fler förklaringar till att Duda lyckades klamra sig fast vid makten.

Elżbieta Korolczuk säger att Dudas och partiet Lag och rättvisas nationalkonservativa inriktning som inneburit hets mot hbtq-personer och prat om att det finns en hbtq-ideologi har spelat en stor roll.

Extra pengar till barnfamiljer och äldre

– Många i Polen tycker att de kulturella förändringarna går för fort. För den äldre generationen ses det faktum att Polen har blivit mycket mer diversifierat och tolerant som ett hot mot deras egen identitet och den katolska kyrkans hegemoni.

Dessutom, menar hon, har inriktning på den ekonomiska politiken spelar in.

– Partiet har infört några populära reformer med extra pengar både till familjer och pensionärer. De har även hållit god ordning på ekonomin, vilket har lett till att minimilönen har höjts och arbetslösheten gått ner under deras fem år vid makten, säger hon.

”Vanliga” medborgare mot eliten

Men det mest avgörande, enligt Korolszuk, har varit den verklighetsbeskrivning grundad på ett ”vi och dom”, som har förmedlats.

– I den här beskrivningen är ”vi” den polska nationen, ”vanliga” medborgare och människor på landsbygden (där närmare hälften av befolkningen bor och många är sysselsatta inom jordbruket). Samtidigt projicerar de skickligt visionen om ”dom”, som den ekonomiska och kulturella eliten, inklusive hbtq-communityn, som ”koloniserat” de vanliga medborgarna, säger hon.

Och tillägger:

– Det finns med andra ord en stark koppling mellan anti-genus och anti-kapitalism och anti-liberalism. Att stora multinationella företag skor sig på hårt arbetande vanliga människor.

På så sätt, menar Elżbieta Korolczuk, avfärdar de hela frågan om ekonomisk diskriminering av kvinnor liksom den starka ström av vänsterfeminism och aktivism som finns i världen, och sätter dem istället i den grupp av människor som koloniserar massorna, både kulturellt och ekonomiskt.

– Motbilden som målas upp är av en stark stat grundad på religion som hjälper familjen ekonomiskt men även genom att ge den en känsla av betydelse och värdighet, säger Elżbieta Korolczuk.

Demokratin är hotad

President Dudas regering hotar fundamentala demokratiska institutioner och har sedan förra året kontroll både över konstitutionsdomstolen och högsta domstolen i landet, liksom över medierna.

Deras hatpropaganda mot hbtq-personer och utländska medborgare samt antisemitiska påhopp på oppositionella politiker inför valet ses också som ett hot mot demokratin.

Hon förutspår att regeringen kommer att fortsätta ta ytterligare kontroll över rättsväsendet och medierna, men även universiteten och det intellektuella livet är enligt henne hotat i Polen.

– Jag skulle inte bli förvånad om vi om några år har samma förbud mot genusforskning som finns i Rumänien, säger hon.

I Polen är de flesta genusstudier forskningsutbildningar som finansieras av studenterna själva.

– Ironiskt nog verkar det faktum att genusutbildningarna är privat finansierade, vilket vi alltid har vänt oss mot, ha skyddat dem från statlig kontroll. Så vi får se hur länge det håller, säger Korolczuk som också är övertygad om att regeringen kommer att försöka ta kontroll över civilsamhället.

– Redan under året som gått har vi sett att polisvåldet ökat och flera aktivister har hämtats till förhör eller häktats för småsaker. Risken för kriminalisering av människorättsaktivister är stor, säger hon.

Polariseringen i landet är dock inte bara kopplad till de olika generationerna.

Polarisering mellan stad och land

– I likhet med i USA står polariseringen i Polen också mellan unga utbildade i storstäderna och människor med lägre utbildning på landsbygden, som dessutom har begränsad tillgång till information och där nyhetsinhämtningen nästan uteslutande kommer från statlig TV eller religiös radio.

Partiet Lag och rättvisa hade mycket exakta planer för hur de skulle gå tillväga.

– De visste att hbtq-kampanjen skulle uppröra de flesta ur den unga befolkningen, men de brydde sig inte ett skit om det, eftersom de unga är få och inte skulle ge dem vinst i valet ändå, säger Korolczuk.

Nu hoppas Elżbieta Korolczuk att oppositionen, som i valet representerades av presidentkandidaten Rafal Trzaskowski, inte går i fällan och spär på polariseringen.

– Om de ska ha en chans måste de ta alla väljare seriöst och verkligen se till vilka behov de har. Här kommer socialpolitiken att spela en viktig roll, säger hon.

Själv vill hon fortsätta arbeta med unga engagerade kvinnor.

– Det finns många unga sociala aktivister som har en genuin vilja att förändra, men saknar kunskap om hur politiken fungerar. Där skulle jag vilja vara med och bidra. Jag skulle också vilja bygga nätverk där de unga kan möta kvinnor, såsom parlamentsledamöter, som redan är etablerade i politiken och kan fungera som mentorer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV