Nyheter

Fängslades efter missfall – frikänd av domstol igen

Efter fyra års juridisk process, 33 månaders häktning och många turer har det salvadoranska rättsväsendet ännu en gång kommit fram till att domen om 30 års fängelse för mord var felaktig. Återigen frikänns Evelyn Hernández som åtalades efter ett sent missfall. Åklagarmyndigheten valde att överklaga tidigare domslut, som slagit fast att bevis för brott saknades.

– Det är en skam att de insisterar på att åtala en kvinna utan bevis för att hon begått något brott, menade Bertha María Deleón en av Hernández försvarsadvokater.

Evelyn Hernández genomgick en svår förlossning, vilket enligt domaren som utfärdade den första friande domen är vanligt när kvinnor döms för mord med hänvisning till abortlagstiftningen. Barnet var dödfött, och som en konsekvens av komplikationerna tvingades Hernández söka vård på sjukhus.

Eftersom åklagarmyndigheten fortfarande har möjlighet att driva mordåtalet mot Hernández vidare, trots två frikännanden, har människorättsstiftelsen Fespad krävt att justitieministeriet bekräftar hennes oskuld. Alla som nationellt och internationellt kämpat krävt att Evelyn Hernández ska friges firar nu likväl ett viktigt steg i den fortsatta kampen.

”Vi upprepar vårt engagemang i att säkerställa tillgången till rättvisa för de kvinnor som kriminaliseras för obstetriska nödsituationer och kommer inte att sluta kämpa förrän alla återfår sin frihet”, skriver Kampanjen för de 17, som uppkallats efter de nu, efter Hernández frigivning, 16 kvinnor som fängslats med stöd i El Salvadors drakoniska abortlagstiftning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV