Fatemeh Khavaris självbiografi blir teater

Den 19 september är planen att nyskrivna pjäsen Jag stannar till slutet ska ha urpremiär på Kulturhuset stadsteatern i Husby. Stina Oscarsons manus bygger på Fatameh Khavaris självbiografi med samma namn, om sittstrejken hon startade i augusti 2017 för att stoppa utvisningarna till Afghanistan och blev en folkrörelse. Rollen som Khavari spelas av Oldoz Javidi, och regisserar gör Tereza Andersson.

– Jag är otroligt glad över att se våra berättelser vandra från gator och torg in i kulturen och på så sätt kunna påverka ännu fler människor, säger Fatemeh Khavari.

Kavari är född och uppvuxen i Iran, med ursprung i Afghanistan, och kom till Sverige som 15-åring tillsammans med sin mor och sina syskon genom familjeåterförening. Bara två år senare inledde hon sittstrejken som varade i 58 dagar. I maj året därpå röstade riksdagen igenom lagförslaget som gett 9 000 ensamkommande unga en ny möjlighet att stanna i Sverige.

– Jag är jätteglad att få sätta upp teaterversionen av Jag stannar till slutet tillsammans med Oldoz. Hon är verkligen en urstark och kompromisslös skådespelerska! Det ska bli spännande att se henne gestalta den här historien om en ung kvinna som med sin obändiga vilja, mot alla odds, startar en folkrörelse och påverkar regeringen att låta 9 000 unga afghaner stanna i Sverige. Om inte det här är en viktig historia att berätta, så vet jag inte vad som är det! säger Tereza Andersson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV