Feminister över hela världen försvarar Istanbulkonventionen

Bilder av kvinnor i svart och vitt sköljer nu över sociala medier som svar på en utmaning att stödja en feministisk kampanj med ursprung i Turkiet. Syftet är att uppmärksamma det dödliga våldet mot kvinnor och samtidigt stödja Istanbulkonventionen, som flera europeiska länder dragit sig ur eller hotar att lämna.

Med hashtagen #challengeaccepted sprider sig nu turkiska feministers Instagramkampanj i solidaritet med våldsutsatta kvinnor och till stöd för Istanbulkonventionen som antogs av Europarådets ministrar 2011 och som trädde i kraft i Sverige 2014.

Konventionen slår fast att kvinnor och flickor riskerar att utsättas för könsrelaterat våld och våld i hemmet i större utsträckning än män. Den ålägger staterna som anslutit sig att sätta stopp för våldet, vilket beskrivs som avgörande om jämställdhet mellan kvinnor och män ska kunna uppnås.

De turkiska feministerna bakom kampanjen är upprörda över att Istanbulkonventionen ifrågasätts, inte bara av Turkiet, och uppmanar alla att ställa sig bakom den. Samtidigt konstaterar de att medan Polen, Ungern och Bulgarien drar sig tillbaka från Istanbulkonventionen, finns det muslimska länder utanför Europarådet som uttryckt en önskan att ansluta sig till den, till exempel Tunisien och Kazakstan. Kampanjen lyfter särskilt fram att konventionen kräver att åtgärderna mot våld tillämpas utan diskriminering, oavsett sexuell läggning och könsidentitet, och menar att motståndet mot konventionen är en attack mot diskrimineringsförbudet.

Uppmaningen att dela just svartvita bilder symboliserar svartvit mediebevakning när kvinnor mördas, som ofta skuldbelägger offret och illustreras med svartvita bilder. Den som antar utmaningen visar solidaritet och medvetenhet, i syfte att både stärka de turkiska feministerna att lyckas i sin kamp – igen – samt visa att ingen står ensam. Och den som söker på #kadınkadınıngüçüdür eller #KadinaSiddeteHayir på Instagram kommer att hitta många bilder av det slaget.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV