Feministparti inspirerat av Las tesis på gång i Chile

Första steget till att bilda ett feministiskt parti i Chile är taget. Kvinnorna bakom initiativet har inspirerats av den stora spridningen och uppslutningen för chilenska feministkollektivet Las tesis protestlåt En våldtäktsman i din väg, som pekar finger mot patriarkalt våld på alla samhällsnivåer.

Feministpartiet registrerades på tisdagen och blir det första i landet i modern tid, rapporterar nyhetsbyrån Efe.

– Uppvaknandet som har varit i Chile, och Las tesis styrka, har visat att kvinnor visst kan och att det är dags att påverka uppbyggnaden av ett bättre land, med rättvist och jämlikt, säger Rosa Moreno, ordförande för Partido alternativa feminista (PAF) till Efe.

Partiets ambition är bland annat att påverka en kommande ny konstitution, vilken är ett huvudkrav i de landsomfattande protester som inleddes i oktober och bemötts med våld och repression av landets nuvarande regering med president Sebastian Piñera i spetsen. Den nuvarande konstitutionen infördes under diktaturen (1973-1990).

Vägledande principer för Paf är ”ett mångfaldigt, rättvist, jämlikt, solidariskt samhälle, fritt från patriarkalt och neoliberalt våld” där frihet att besluta över den egna kroppen råder ”som första territorium”. På programmet står också arvodering av hushållsarbete och jämlik fördelning av omsorgen om barnen, liksom respekt för miljön och en utbildning som är ”kostnadsfri, kvalitativ och icke-sexistisk”.

I december deltog Rosa Moreno, tidigare Greenpeace-chef och statsvetare, deltog i den Las tesis senior-protest som samlade över 10 000 kvinnor framför nationalstadion i Chile. En plats dit politiska fångar fördes för att förhöras, torteras och avrättas vid statskuppen 1973. Där träffade Moreno de sju kvinnor som varit med och förberett registreringen av PAF. Hon kände bara en av dem sedan tidigare.

Stämningen var enligt Efe festlig när ett hundratal kvinnor i olika åldrar samlades vid valmyndigheten i Santiago för att skapa uppmärksamhet kring feministpartiets registrering. Inom några dagar väntas besked om PAF uppfyller kriterierna för att officiellt registreras som parti. Nästa steg är att samla in namnunderskrifter för att kunna konstituera sig på nationell nivå.

Moreno konstaterar att det under 1900-talets första halva fanns flera kvinnopartier i Chile som framför allt slogs för rösträtten, men att det inte förrän nu funnits en partibildning som sätter jämställdheten i centrum:

– Vi chilenska feminister var inte intresserade av att forma politiska partier eftersom det innebar att gå in i det patriarkala systemet, men vi har ändrat åsikt och bestämt oss för att kämpa från insidan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV