Fi kräver att Stockholm genast inför Sluta skjut-samarbete

Med 14 dödade och 38 skadade sedan årsskiftet, samt avlossade skott än någonsin är läget i Stockholm akut, skriver Feministiskt initiativ (Fi) i ett pressmeddelande. Nu kräver Anna Rantala Bonnier, gruppledare för Fi i Stockholms stads socialnämnd att metoden Sluta skjut införs omedelbart.

I Malmö stad har metoden Sluta skjut gett goda resultat. Den innebär samarbete mellan polisen, kriminalvården, Malmö stad, familjer och engagerade invånare för att förebygga skjutningar och ge rätt stöd för den som vill bort från våld och kriminalitet. Strategin bygger på en beprövad amerikansk modell, gruppvåldsintervention (GVI), som visat goda resultat i våldsutsatta städer i USA och nu även i Malmö. Antalet skjutningar har minskat markant enligt polisens statistik och Malmö stad rapporterar att ju fler som känner till metoden, desto fler har sökt sig till stadens avhopparverksamhet.

För över ett år sedan lämnade Fi in en motion till fullmäktige om att införa Sluta skjut, men den grönblå majoriteten vill enligt Rantala Bonnier avvakta resultatet av utredningar om effekterna i Malmö.

– Det är dags att den grönblå majoriteten lyssnar på oss och genast inför Sluta skjut. Människor dör på Stockholms gator, vi har inte tid att vänta, menar Anna Rantala Bonnier.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV