Fler kvinnor ska leda Italiens kamp mot covid-19

”Ge oss röst” betyder slagordet som italienska feminister gjorde viralt med hashtaggen #datecivoce och som backar upp allt mer högljudda krav på att att kvinnor ska vara representerade i Italiens kamp mot coronaviruset.

Organisationer som representerar över 200 000 kvinnor har skrivit under uppropet som #datecivoce-rörelsen tagit ibnitiativ till. Den 2 maj genomfördes en flashmob i sociala medier där massor av kvinnor visade sitt stöd genom att posta bilder med skyddsmask och hashtaggen.

Kampanjen är en reaktion på att män dominerar civilförsvarets dagliga presskonferenser och att den första rådgivande kommission med 20 experter som gett till regeringen helt saknat kvinnor. Samtidigt är fler än hälften av landets läkare och tre fjärdedelar av sjuksköterskorna kvinnor, och tre forskare som spelat avgörande roller i samband med virusutbrottet var kvinnor, rapporterar Washington post.

Ett upprop som kräver att regeringen inkluderas i beslutsfattandet kring viruset har undertecknats av 70 kvinnor inom forskningen. De ser det som en demokratisk fråga. Även i det italienska parlamentet har kvinnor skrivit under en liknande skrivelse med krav på att könsobalansen rättas till.

Och protesterna har gett resultat. Förra veckan bad premiärministern Giuseppe Conte expertkommissionens ordförande att öppna för att ta in kvinnor i gruppen och uppmanade ministrarna att hålla koll på könsbalansen vid tillsättandet av arbetsgrupper.

Ett steg i rätt riktning, men det tog en månad av protester och än det är långt kvar till jämställdhet och respekt för Italiens konstitution, konstaterar flera av feministerna och organisationerna som deltagit i kampanjen. I sociala medier fortsätter de att höja sina röster.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV