Regeringen tillsätter en utredning som ska se över hur fler utländska föräldraskap ska kunna erkännas i Sverige.
– Lagstiftningen måste utvecklas i takt med samhället och ta hänsyn till att familjer ser olika ut. Nu tar vi ett viktigt steg framåt för att säkerställa att vår lagstiftning fungerar för olika familjer, även de som flyttar hit från andra länder, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.
Särskild utredare är Amina Lundqvist, administrativ direktör i Stockholms tingsrätt. Uppdraget ska redovisas senast den 21 juni 2021 och:
-
ta ställning till hur den kvinna i en samkönad relation som inte har fött barnet och som i utlandet anses vara barnets förälder ska kunna anses vara barnets förälder även efter en flytt till Sverige,
-
analysera konsekvenserna av att det saknas regler som gör det möjligt att, när en familj flyttar till Sverige, här göra ett utländskt moderskap gällande, och överväga att införa regler om utländska moderskap, och
-
analysera i vilka fall det med hänsyn till bland annat barnets rätt till privatliv kan krävas att ett barn som tillkommit genom ett internationellt surrogatarrangemang får en rättslig relation till en tilltänkt förälder i Sverige erkänd, trots att det saknas lagstöd för föräldraskap i svensk rätt.