Startsida - Nyheter

Förödande konsekvenser av coronapandemin för flickor

Tonårstjejer drabbas extra hårt under coronapandemin. Det visar en ny rapport från barnrättsorganisationen Plan International, som varnar för att pandemin får allvarliga konsekvenser för flickor i form av övergrepp, våld, barnäktenskap och ofrivilliga tonårsgraviditeter.

FN uppskattar att över 7 miljoner kvinnor riskerar att bli ofrivilligt gravida under de kommande månaderna i spåren av pandemin.

– Dessa siffror brukar vara i underkant då man inte räknar med ogifta kvinnor och flickor under 15 år, som löper de största riskerna vid graviditet och förlossning, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare för Plan International Sverige.

Rapporten Living under lockdown – girls and Covid-19 är en sammanställning av resultat från tidigare studier som gjorts under humanitära kriser. I undersökningen ingår effekterna av ebolautbrottet i Västafrika, konflikt och hunger i Sydsudan och området runt Tchadsjön, Rohingyakrisen och flyktingsituationen i Libanon.

De visar alla på katastrofala följer för flickor – både på kort och lång sikt.

– Flickor drabbas extra hårt i alla humanitära kriser. Redan nu ser vi hur våld och sexuella
övergrepp mot flickor och kvinnor ökar när skolor håller stängt och familjer är isolerade. När
familjer är ekonomiskt pressade ökar också risken för att flickor gifts bort och blir ofrivilligt gravida.

– Det får livslånga konsekvenser, säger Mariann Eriksson.

Tonårsflickor drabbas extra hårt

Tonårsflickor är den grupp som drabbas extra hårt, inte minst för att de ofta hamnar mellan
stolarna när insatser som görs riktar sig antingen mot yngre barn eller mot kvinnor.
Enligt erfarenheterna från tidigare humanitära kriser varnar Plan International för att flickor under coronapandemin riskerar att i högre utsträckning drabbas av övergrepp och våld i hemmet. Det är ett problem som förvärras när skyddsnät som skola och övrig samhällsservice är nedstängd.

Barnäktenskap och ofrivilliga graviditeter är andra allvarliga bekymmer. I Sierra Leone ökade tonårsgraviditeterna med 65 procent när skolorna stängde under ebolautbrottet. Även ökad fattigdom och hunger drabbar flickor hårdast. Efter ebolakrisen uppgav 88 procent av
de intervjuade i en studie att de upplevt matbrist. När maten ska distribueras är flickor ofta de sista att få del av den. Det tvingar många flickor att ta stora risker och ibland annat utsätta sig för våld och sexuella övergrepp i utbyte mot mat.

– Min rädsla över viruset är att flickor och kvinnor verkligen kommer drabbas hårt. Vi kommer lida brist på mat. Män kommer utsätta oss för övergrepp. För om jag inte har mat och frågar en pojke om hjälp, så kommer han att be mig om sex innan han delar med sig av sin mat. Det är det här lidandet jag pratar om, säger Janet, 14 år från Liberia.

Att skolorna har stängt riskerar också att få mycket allvarliga konsekvenser för fickors rätt till utbildning på sikt. Uppskattningsvis 740 miljoner flickor har tvingats vara hemma från skolan under coronapandemin. Många av dem kommer aldrig komma tillbaka till skolan igen. Det beror på att familjerna förlorar sina inkomstkällor eller att de beslutar att helt enkelt gifta bort sina döttrar i förtid. Det visar tidigare studier av konsekvenserna för flickor av en humanitär kris.

Flickor är dessutom mer utsatta för smittorisk, då de ofta tvingas ta hand om syskon, andra familjemedlemmar och sjuka anhöriga.

Extra fokus behövs

Plan International Sveriges generalsekreterare Mariann Eriksson önskar att världens regeringar satsar resurser på att skydda alla barn från våld, med ett extra fokus på flickor.

– Flickor måste få tillgång till ungdomsmottagningar, preventivmedel, mensskydd, rent vatten och toaletter. Vi måste också ge fler flickor tillgång till distansutbildning och göra allt för att de kommer tillbaka till skolan igen, säger Mariann Eriksson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV