Fortsatt starkt stöd för medmänsklig migrationspolitik

– Det finns en bild i dag att svenskarna generellt har blivit mer skeptiska till flyktinginvandring. Vi som gjort den här undersökningen ser varje dag att det också finns en annan bild. Tusentals anställda och frivilliga från våra organisationer jobbar för att hjälpa samhällets mest utsatta och de som tvingats fly och därför kommit till Sverige, säger Helén Ottosson Lovén, generalsekreterare i Svenska kyrkan.

I februari 2020 genomförde Svenska kyrkan, svenska Röda korset och Rädda barnen en opinionsundersökning som visar på starkt stöd för en medmänsklig migrationspolitik. Den bilden bekräftas nu i en uppföljande undersökning som genomfördes 14-19 augusti. Under mellantiden har den migrationspolitiska kommittén lagt fram sitt omtvistade förslag, och coronapandemin har påverkat människors trygghet. Likväl står sig resultatet, konstaterar Svenska kyrkan på sin hemsida.

Kontentan är att en majoritet av de som svarat anser att barn och föräldrar som splittrats på flykt ska kunna återförenas i Sverige, att svårt sjuka barn och vuxna ska ha möjlighet att stanna och att barn som vistats länge i Sverige och lärt sig språket ska kunna stanna i Sverige.

  • 74 procent (1 procent mer än i februari) instämmer helt eller delvis i att barn som vistats flera år i Sverige och lärt sig svenska språket ska ha en möjlighet att stanna i Sverige.

  • 58 procent (i februari 62 procent) instämmer helt eller delvis i att personer med humanitära skäl, till exempel svårt sjuka barn eller vuxna, ska ha möjlighet att stanna i Sverige.

  • 62 procent instämmer helt eller delvis i att barn och föräldrar på flykt som splittrats ska ha en möjlighet att återförenas i Sverige. Motsvarande siffra i februari var 59 procent.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV