Upptrappat militärt våld mot civila i Myanmar

Yanghee Lee, FN:s särskilda rapportör om människorättsläget i Myanmar, kräver att anklagelser om pågående krigsbrott och brott mot mänskligheten i delstaterna Rakhine och Chin utreds.

– Medan världen är upptagen med covid-19-pandemin, fortsätter militären i Myanmar att trappa upp sitt angrepp i delstaten Rakhine, och riktar in sig på den civila befolkningen, säger Lee i ett uttalande från onsdagen och konstaterar att kraven på vapenvila inte hörsammats av Tatmadaw, landets väpnade styrkor, med ett enormt lidande som följd.

– Tatmadaw kränker systematiskt folkrättens och de mänskliga rättigheternas mest grundläggande principer, säger Yanghee Lee och menar att ansvarsutkrävande är avgörande om konflikten ska kunna avslutas:

– Under decennier har dess taktik avsiktligt maximerat civilt lidande, vi vet alla vad de gjorde mot rohingyerna 2017. Nu tar de sikte på alla civila i konfliktområdet.

Mer än 157 000 civila har tvingats fly och hundratals människor försvunnit, gripits, skadats och mördats sedan konflikten mellan Tatmadaw och landets största väpnade rörelse, Arakan army, inleddes i december 2018. De senaste veckorna har Tatmadaw, enligt FN-rapportören, trappat upp attackerna mot civila, stoppat bistånd och förhindrat akut vård. Även hjälparbetare har angripits och enligt vittnen har hela byars befolkningar flytt efter militära luftangrepp. Detta medan Arakan army – vars agerande också drabbat civila tidigare – deklarerat en ensidig vapenvila.

Trots att internet varit nedsläckt sedan juni 2019 och terrorismanklagelser mot journalister har människor på plats fortsatt att förse Yanghee Lee med information. Detta bland annat från rakhinska journalister som gått under gjorden av rädsla att gripas, då de arbetar för nyhetsmedier som rapporterat om konflikten.

– Jag upprepar mitt krav att blockeringen av internet hävs fullständigt, och att medierna tillåts verka fritt så att de kan rapportera om dessa akuta frågor. Jag kräver också att FN intensifierar sina ansträngningar för att skydda civila i Rakhine och Chin, säger Lee.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV