Fredskvinnor bojkottar Facebook hela september

Under hela september sätter Global network of women peacebuilders (GNWP) Facebook på paus. Med detta och hashtaggen #FacebookPromotesViolence vill fredsnätverket uppmärksamma att den sociala plattformen utgör ett hot mot fred och demokrati.

”Vi kan inte längre blunda för hur Facebook underlättar omfattande och genomgripande människorättskränkningar som hotar alla människor, men oproportionerligt drabbar marginaliserade grupper som kvinnor, hbtqia-personer och andra minoritetsgrupper”, skriver nätverket i ett uttalande.

Kampanjen ger flera exempel på Facebooks passivitet. I Somalia har sociala medieplattformar använts av våldsamma extremistgrupper för att sprida propaganda och rekrytera anhängare. I Afghanistan, Cameroon och Irak förlitar sig de väpnade parterna på sociala medier för att rekrytera stridande, koordinera rörelser och främja glorifierade berättelser om krig. Under krisen i Sydsudan 2013 manipulerades sociala medier att uppmana till våld, och enligt en studie var tre fjärdedelar av undersökta Facebook-konton ”djupt involverade i att desinformera allmänheten med falska uppgifter”. Trots varningar från experter och civilsamhälle bidrog Facebook till det hatiska klimat som möjliggjorde folkmordet på rohingyer i Myanmar. I USA har Facebook, enligt GNWP, fungerat som plattform för poliser som uppmuntrar till användning av våld med uppviglande och rasistiska kommentarer. Samtidigt misslyckas Facebook med att skydda svarta aktivister från trakasserier från hatgrupper, samtidigt som de blockerar svarta användare som protesterar mot rasism.

Ytterligare ett exempel som GNWP tar upp är när en Facebookanvändare i Malaysia livesände en gruppvåldtäkt. Medieföretaget vägrade under tre veckor att ta bort filmen och bidrog därmed till dess spridning.

”Då våld mot kvinnor i allt högre grad erkänns som ett ’globalt hälsoproblem av epidemiska proportioner’ är det oacceptabelt att Facebook tolererar innehåll som främjar sexuellt och könsbaserat våld, samt ger våldtäktsmän och våldsamma sexualförbrytare en plattform”, slår GNWP fast och kräver att:

  • Facebook stärker sina mekanismer för ansvarsutkrävande och faktakontroll och säkerställer omedelbart borttagande av falskt innehåll som uppmanar till våld.

  • Företag tar bort sin reklam från Facebook för att protestera mot plattformens medverkan i att främja våld.

  • Regeringar antar robusta regler för Facebook för att förhindra spridning av falska nyheter, hatpropaganda och våldsamma meddelanden i sina länder.

  • Civilsamhällets organisationer, regeringar, FN och alla andra aktörer uppmärksammar Facebooks bidrag till att främja krig och våld, utkräva ansvar och gå med i kampanjen för att sprida medvetenhet om användningen av desinformation och hatpropaganda.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV