Göteborg första svenska stad att stödja kärnvapenförbud

Göteborg blir första stad i Sverige att ansluta sig till den globala kampanjen mot kärnvapen ICAN:s appell till världens städer. Detta som ett resultat av motionen som Teysir Subhi och Stina Svensson, kommunfullmäktigeledamöter för Feministiskt initiativ (Fi), lämnat in. Syftet med appellen är att pressa regeringar som inte ratificerat FN:s konvention om kärvapenförbud, varav en är Sveriges. I Norge har 15 städer redan anslutit, rapporterar Göteborgsposten, men när Fi drev frågan i Lund röstades motionen ner.

Även i Göteborgs kommunfullmäktige ville den styrande alliansen avslå motionen, enligt Emmyly Bönfors (C) på grund av formen och av respekt för utrikesdepartementet. Majoritet uppnåddes ändå trots motståndet från SD och alliansen. Detta genom att MP, V och S röstade för och Demokraterna röstade på ett eget förslag.

Ur Stina Svenssons perspektiv är beslutet både välkommet och viktigt.

– Det här är inte att peta i utrikespolitik eller säkerhetspolitik. Det är ett stadsupprop, det går inte utanför en kommuns rådighet. Tvärtom är det en logisk följd av ställningstaganden som Göteborg tidigare har gjort. Som kommun måste vi se till våra invånares hälsa, säger hon till Göteborgsposten.

Fredsorganisationer som sedan länge är en del av ICAN-kampanjen, däribland Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF), välkomnar beskedet.

– Detta är något som vi har kämpat för i flera års tid och nu visar det sig att allt vårt kampanjande har lönat sig! Jag är så glad och vill säga tack till alla som har arbetat för detta, alla medlemmar, andra organisationer och de som har stöttat arbetet! Det ligger mycket ideellt arbete bakom det här och även med små medel visade vi att vi kan påverka! säger Felicia Johansson, ordförande för IKFF Göteborg, i ett uttalande.

IKFF konstaterar att städer är centrala mål för kärnvapen och uppmanar alla att engagera sig för att fler ska följa Göteborgs exempel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV