Grabbig vänskap, sexism och rasism styr techbolag

Techbolag ger unga män gräddfil till jobb och ansvar, och går därmed miste om avgörande kompetens. Det visar nya rapporten Tech lever grabbmyten där Stiftelsen Allbright lyfter statistik om 14 tongivande techbolag och intervjuar både medarbetare och chefer.

– Den grabbiga myten från Silicon Valley frodas i svenska techbolag. Det är märkligt stort fokus på häftig image och glansfulla ägare snarare än kompetens och hållbar tillväxt, säger Amanda Lundeteg, vd på Stiftelsen Allbright, i ett pressmeddelande.

Endast i ett av de 14 bolagen är vd:n en kvinna – Josefin Landgård, medgrundare till Kry. Bland 37 grundare finns endast en kvinna – Ebba Ljungerud på Paradox Interactives. På ledningsgruppsnivå är 71 procent män.

– Techbolagen pratar gärna om nyskapande och innovation, men innanför väggarna odlas en ensidig mansvärld som liknar det gamla näringslivet, säger Lundeteg.

Kvinnor och icke-vita medarbetare vittnar dessutom om diskriminering, sexuella trakasserier och bristande karriärmöjligheter. Arbetet för jämställdhet och mångfald förpassas enligt rapporten till frivilliga, som förväntas utföra arbetet utöver ordinarie arbetsuppgifter.

– Landets hippa techgrundare har uppenbarligen inte insett potentialen i mångfald och meriter före gammal grabbig vänskap. Bolagen har mycket kvar att göra för att bygga professionella organisationer och lika karriärvägar för alla, säger Lundeteg.

– Många bolagsledare har lärt sig vikten av att prata om mångfald, men få låter frågorna ta plats i det dagliga arbetet.

Det kan bli dyrköpt menar Allbright som tagit fram en lista med åtgärder för de techbolag som menar allvar och vill gå från ord till handling:

– Bolagen behöver börja med de tre stegen: en professionell rekrytering, en plan för att utveckla alla i organisationen och en ledningsgrupp som tar ansvar och genuint arbetar med frågorna, säger Amanda Lundeteg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV