Gränsöverskridande kartläggning av våld inom akademin

Med 40 miljoner kronor beviljade för ändamålet ska Sofia Strid, docent i genusvetenskap vid Örebro universitet, leda nya EU-projektet Unisafe om våld och sexuella trakasserier inom akademin i 18 europeiska länder.

– När vi pratar om könsrelaterat våld talar vi inte bara om fysiskt våld, utan även sexuellt, verbalt och digitalt våld. Det kan handla om att du hindras eller kontrolleras – du behöver alltså inte bli slagen, säger Sofia Strid.

Kartläggningen omfattar 450 000 individer och inleds med en inventering av vilka lagar och regler som finns inom området i alla 27 EU-länder samt Turkiet, Storbritannien och Serbien. Forskarna ska även föreslå lösningar för att komma tillrätta med problem.

– Vi tar ett helhetsgrepp. Forskningen är en viktig del men att översätta resultaten till konkreta verktyg, underlätta för nya lagar och regler och lägga grunden för förebyggande arbete är lika viktigt.

Situationen för juniora forskare som flyttar mellan olika länder är särskilt viktig att undersöka, menar Sofia Strid:

– De är extra utsatta. De har ofta inget kontaktnät i det nya landet och blir beroende av sin handledare. Dessutom saknar de ofta trygga anställningsförhållanden.

Nio organisationer i nio olika länder ingår i projektet som administreras och koordineras av European science foundation i Frankrike. Det pågår i tre år och finansieras genom EU-kommissionens Horisont 2020-program. Från Örebro universitet medverkar förutom Sofia Strid även Liisa Husu, professor, Jeff Hearn, seniorprofessor, samt doktorerna Anne-Charlott Callerstig och Fredrik Bondestam. Bondestam är föreståndare för Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV