Ge vård och rättigheter till de som tvingas in i sexhandel

Paolo Roberto får betala böter och riskerar fängelse för oaktsam våldtäkt efter polisens ”Insats torsk” och kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka, Hans Forsberg (M), lämnar alla sina uppdrag efter att ha ertappats i en lägenhetsbordell.

Men vad händer med de som utsätts, som kommer från några av Europas fattigaste länder, och som inte stått i fokus för debatten. Eliot Wieslander, generalsekreterare för Läkare i världen, lyfter perspektivet i en debattartikel i Dagens arena.

Läkare i världen möter många med erfarenhet av att ha sex mot ersättning på sina mottagningar runtom i Sverige, men ser att grundproblemet bara går att komma åt med handling och rättighetsbaserade lösningar på regional, nationell och europeisk nivå:

”Vi gör skillnad men deras rättigheter borde inte vara beroende av människor som jobbar ideellt”, skriver Wieslander och pekar på tre enkla åtgärder som svenska beslutsfattare kan vidta för att rädda liv och hjälpa dem som tvingats in i sexhandel, eller inte sett något annat val än att ha sex i utbyte mot pengar, boende eller skydd:

  • Tillgängliggör vård för utsatta EU-medborgare som diskriminerats från sjukförsäkring.

  • Utöka arbetet utifrån samtyckeslagen så att de som tvingats till sex också ses som målsägare i de brott de utsätts för.

  • Avskaffa omgående den tillfälliga lagen som nekar utsatta människor asyl för synnerligen ömmande skäl och stärk skrivningarna i den nya migrationsöverenskommelsen så att våldtagna kvinnor, män och barn har lättare att få hjälp och skydd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV